Het lokaal verwerken van mango brengt veel goeds in Burkina Faso. Het zorgt voor meer afzetmogelijkheden van mango, meer banen en meer toegevoegde waarde. Het verwerken van die producten zorgt echter ook voor veel afval. Ongeveer 30% van de mango bestaat namelijk uit schil en pit.
Project Eplucheur gaat over het verwaarden van die reststromen, de mangoschil en de mangopit. In de schillen van de mango’s zitten veel vezels, de pitten bevatten waardevolle olie. Samen met Wageningen Universiteit wordt er nu onderzoek naar de beste toepassingen van die twee reststromen gedaan.
Toepassingen waaraan gewerkt wordt, zijn onder andere het verwerken van de vezels in andere producten en het verwerken van de olie in mango boter voor bijvoorbeeld cosmetica. Hierbij wordt er drie keer impact gecreëerd: verminderen van voedselverspilling, meer lokale banen in de verwerking en meer inkomen voor lokale boeren. Doordat de vezels en pitten vanuit de mango sector richting andere sectoren wordt er lokaal ook aan een gediversifieerde en robuustere afzetmarkt gewerkt.